22. Festival filma djece i omladine Zenica 2020. – 19.12.2020.

U subotu, 19.12.2020. u Muzeju grada Zenice zvanično je završena finalna manifestacija XXII Festivala filma djece i omladine “Zenica 2020” u organizaciji Udruženja tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona.
Na festival je pristigao 31 film iz cijele BiH. Odabir nominovanih kao i pobjedničkih filmova izvršio je stručni žiri u sastavu Zijad Softić, Mehmed Bajrić i Amir Mehmedinović.

Zbog epidemije virusom Covid-19 i ograničenog broja mjesta finalna manifestacija se drugačije organizovala i umjesto svih nominovanih učesnika bili su pozvani samo učesnici pobjedničkih filmova kako bi se takmičili za Grand Prix Festivala.

Ove godine je sekcija za strip, animaciju i film JU ˮDeseta osnovna školaˮ je na konkurs poslala 3 filma (crtani, igrani film i spot), a u uži krug (nagradni) su ušli radovi naših mladih autora IX razreda Admira Bibića, Iman Mekić i Vahdeta Ibrahimovića.: igrani SF film “Povratak na Zemlju” koji je na kraju osvojio 3.mjesto i “Trejler za lektiru – Mak Dizdar: Kameni spavač” koji je osvojio prvo mjesto u kategoriji spot. Dakle, prvi put smo dobili dvije nagrade u Zenici, na istom festivalu, što je ogroman uspjeh!

U prilogu pogledajte fotografije koje smo snimili u Zenici, a više informacija o održanom festivalu možete naći na linku:

Završena finalna manifestacija XXII Festivala filma djece i omladine u Zenici

Komentariši