Vijesti iz kulture

Dobar dan,
20. aprila 1896.godine, dakle prije 124 godine, zvanično je otvorena sarajevska Vijećnica. Dugo vremena ona je predstavljala gradsku biblioteku, odnosno bila je Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH… Zašto vam to govorim? Ove godine 23.04.2020, u virtualnom svijetu (nažalost) se obilježava Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava. U organizaciji Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) i Društva bibilotekara Federacije Bosne i Hercegovine, okupilo se dvanaest institucija kulture (biblioteka i muzeja), koje nude zajednički program kojim obilježavaju UNESCO-ov međunarodni „Dan noć knjige i autorskih prava“. Ove godine sa temom „Sa knjigom oko svijeta“ kojom se daje poticaj kulturi čitanja, potaknuti razgovor o književnosti i svemu onome što ona predstavlja kao dio tradicije i savremenog društva.
Udruženje građana Centar za obrazovne inicijative Step by Step se takođe na svoj način uključilo u obilježavanje ovog datuma i proglasilo sedmicu čitalačke pismenosti… Strategije za učenje za ovu sedmicu na linku:
https://inskola.com/wp-content/uploads/2020/03/Strategije-za-u%C4%8Denje-4.pdf?fbclid=IwAR0-5OoLjB1Ifmu_UWU7jRDd39ekQWdnc5cr-C2-d-26z1e-rfpwnEvqOtw
Dalje, što se tiče knjiga i čitanja, ne znam da li ste obaviješteni, ali izdavačka kuća Sarajevo Publishing trenutno nudi knjige i priručnike za nastavnike na akciji (U normalnoj situaciji bi vam ostavio letak u zbornici, ovako vam proslijeđujem ono što piše u mailu Sarajevo Publishinga: “Odaberite najmanje tri priručnika iz naše metodičke biblioteke, 𝐩𝐨 𝐜𝐢𝐣𝐞𝐧𝐢 𝐧𝐢𝐳̌𝐨𝐣 𝐳𝐚 𝐜̌𝐚𝐤 𝟏𝟓%! Požurite i naručite ova vrijedna izdanja što prije. 𝐀𝐤𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐣𝐞 𝐝𝐨 𝟏𝟒. 𝐦𝐚𝐣𝐚, a narudžbe možete izvršiti putem e-maila 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐚𝐣𝐚@𝐬𝐚𝐫𝐚𝐣𝐞𝐯𝐨𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠.𝐛𝐚.Za svaku narudžbu preko 20,00 KM dostava je 𝐁𝐄𝐒𝐏𝐋𝐀𝐓𝐍𝐀.”)
Napomena: letak sa ponudom u attachmentu…
Dok smo kod čitanja, mala digresija što se tiče lektira i stručne literature – uskoro će biti apdejtovan spisak…
U pripremi:
Gianni Rodari – Putovanje Plave Strijele (skeniran i obrađuje se);
Sanja Pilić – Mrvice iz dnevnog boravka (skenira se).
Što se tiče pozorišne scene:
Kamerni teatar Sarajevo – utorak, 21.04.2020 u 20h – predstava “Šta smo to učinili” – facebook live premiere
https://www.facebook.com/KamerniTeatarOfficial/
Narodno pozorište Mostar – petak, 24.04.2020 godine, od 20h komedija „Hotel Plaza“ na Facebook i na Instagram profilu, kao i na web stranici
www.npm.ba

How to increase productivity
https://www.youtube.com/watch?v=5EuWCFCgy58

Mogli biste skoknuti do http://bibliotekadesete.blogger.ba/ da vidite šta ima novoga…

Komentariši