Posjeta Muzeju iluzija & Despića kući

U četvrtak 11. maja 2023. godine učenici Desete osnovne škole Ilidža, njih 15, probrana ekipa najvrijednijih učenika Novinarske sekcije i sekcije za strip, animaciju i film u pratnji profesorice Azre Havurdić i bibliotekara Vedada Šabanadžovića, posjetili su Muzej iluzija i Despića kuću.

U Muzeju optičkih iluzija Sarajevo učenici su se odlično zabavili uz interaktivne postavke namijenjene djeci i odraslima, a koja broji gotovo stotinu eksponata. Izložba je zabavne, ali i edukativne prirode  i predstavlja svijet koji prkosi objektivnoj stvarnosti, koji obmanjuje Vaša čula i igra se sa Vašom percepcijom. U izložbu su inkorporirani segmenti kulture i tradicije Bosne i Hercegovine (Sarajeva) također kroz iluzije i interaktivne instalacije.

 Nakon toga su naša mala ekspedicija stiže u Despića kuću. Naš vodić je bila Velena Gašić koja nas je obasula zanimljivim pričama i činjenicama o kući (koja je sagrađena iz dva dijela i na više razina koje i prikazuju utjecaj više kultura), kao i o obitelji koja je tu živjela. Učenici su „iz prve ruke“ mogli da se upoznaju sa načinom života Sarajlija tokom osmanske i austrougarske vladavine.

Za kuću se veže priča da je pripadala imućnoj pravoslavnoj obitelji Despić, koja je kuću šezdesetih godina prošlog stoljeća poklonila gradu. Značaj kuće je u činjenici da su se u njoj odigravale prve klasične pozorišne predstave, tako da je ovaj objekat važan i za historiju pozorišta u Sarajevu. U prizemlju kuće vidjeli smo prostoriju koja je zapravo i bila namijenjena izvođenju komedija, a glavni glumac je bio sam gazda kuće – hadži Makso Despić. Ono što nam je također bilo zanimljivo jeste ploča koja stoji na samom ulazu u kuću, a predstavlja testament hadži Makse Despića.

Nakon toga smo nastavili put do starog dijela grada, gdje su učenici imali priliku sami da istražuju, ali i uživaju u baščaršijskim specijalitetima i poslasticama.


Komentariši